SORRY, WE’RE CLOSED
In het kader van een ERASMUS + project dat plaatsvindt in vijf Europese landen, slaan MUS-E Belgium & het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum (GUM) de handen in elkaar voor een bijzonder samenwerkingsverband. MUS-E & GUM willen verbindingen maken met de onderwijssector, en vertrekken daarbij vanuit enkele boeiende vragen: welke raakvlakken zijn er tussen kunst en wetenschap? In hoeverre laat wetenschap ruimte voor verbeelding, twijfel en falen?
VAN VERHAAL NAAR BEELD
Beeldend kunstenaar Katelijne Decorte gaat aan de slag met een groep van 13 OKAN-jongeren (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers). Omwille van de Corona-crisis kunnen ze helaas het GUM niet in levende lijve bezoeken: Sorry, we’re closed. Dus brengt Katelijne het museum naar de klas. Ze beschrijft drie opmerkelijke objecten uit de unieke collectie van GUM, waarna de jongeren zelf aan de slag aan. Ze maken een persoonlijke fantasievolle visualisering van het object, eerst in 2D met houtskool en later in 3D door in een steen te sculpteren.
MUSEUM-ONTWERP
In een volgende fase onderzoeken de jongeren samen met Katelijne wat een museum kan betekenen, welke functies het heeft en mogelijks kan hebben. Maar ook hoe hun ideale museum er kan uitzien. Ze maken maquettes en stellen een originele collectie van hun museum voor, zoals onderstaand “Museum van de Kleur Geel”, met een bijzondere bijen-afdeling.
EMO-MONDMASKERS
De jongeren ontpoppen zich tot ludieke uitvinders. Ze bedenken objecten op het raakvlak tussen kunst en wetenschap die vervolgens een plek krijgen in hun museum. Om menselijk contact toch weer persoonlijk te maken vinden ze bijvoorbeeld mondmaskers uit die automatisch van kleur veranderen wanneer je een bepaalde emotie voelt. Het traject wordt afgesloten met het bezoek van een gids uit het GUM die hen komt vertellen over de diverse manieren waarop wetenschap en kunst elkaar kunnen vinden, doorkruisen en versterken.