REMAKE

Een MUS-E project met Pom Bouvier b, Tom Goris, Sophie Vanhomwegen, Patries Wichers, Institut Cartigny Ixelles en Lutgardiscollege Oudergem. In samenwerking met Ulysses Network en Flagey. Met dank aan Brussels Philharmonic.
Brussel

Een unieke REMAKE van le Sacre du Printemps door jongeren anno 2019.

Kennismaking met Brussels Philharmonic

Twee klassen van twee Brusselse middelbare scholen gingen kijken naar de algemene repetitie van Stravinsky’s ‘Sacre du Printemps’ door het Brussels Philharmonic Orchestra in Flagey.

Hun reacties waren eerlijk en divers:

“Ik kom normaal nooit op plekken zoals hier, maar ik vond het indrukwekkend het orkest te horen en te zien. ”

“Niet mijn ding.”

“Werd zo’n moderne muziek gecomponeerd in 1913?”

“Soms was het heel luid.”

“Er zaten zo veel emoties in dat muziekstuk.”

Deux garçons travaillent sur des instruments de musique

Rituelen en geluidsexperimenten

Kunstenaars Patries Wichers, Pom Bouvier b, Sophie Vanhomwegen en Tom Goris namen het thema “rituelen” uit de Sacre du Printemps als vertrekpunt voor een reeks multi-disciplinaire ateliers met de jongeren.

De twee klassen bouwden zelf elektro-akoestisch instrumenten, maakten geluidsopnamen, destilleerden geluiden uit apps en kropen achter de computer om stemmen en klanken te mixen met professionele muzieksoftware.

Deux garçons tendent des cordes sur du bois brut

Le Sacre, remixed

Het offerritueel uit le Sacre diende als inspiratie voor visuele ateliers met video, fotografie, schilderen en stop-motion. De thema’s “Volwassen worden” en “Dagelijkse rituelen” lopen als een rode draad door de beelden die de jongeren maakten.

Alle klank- en beeldmateriaal werd zo gemixt tot een unieke REMAKE van le Sacre: een 35 minuten lange video die gepresenteerd werd in Flagey, begeleid door twee korte live performances van de leerlingen.

De volledige film kan je bekijken hier:

vimeo.com/musebelgium/remake