LET’S GO BAROK

Een MUS-E traject met kunstenaars Patries Wichers en Tania Cnaepkens in de Stedelijke Basisschool Klavertjevier in Berchem.
Antwerpen

De leerlingen van het vierde en zesde leerjaar uit SBS Klavertjevier Berchem werken twee maanden creatief rond het thema ‘barok’. Patries Wichers vertrekt vooral vanuit beeld. Tania Cnaepkens neemt woord/drama voor haar rekening. Als uitgangspunt gebruiken ze de Keizerskapel en de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Let’s Go Barok!

EERSTE ONTMOETING MET BAROK 

Bij de eerste ontmoeting laten de kunstenaars foto’s zien van de Keizerskapel en de Sint-Jacobskerk, de honderden engelen die er te vinden zijn en boegbeeld Rubens. Met behulp van beelden, muziek en dans vertellen ze de kinderen wat barok inhoudt. Patries en Tania koppelen regelmatig terug naar de lessen wereldoriëntatie en geschiedenis.  

Barok is alomtegenwoordig in onze stad. Patries en Tania brachten barok tot leven met superleuke en boeiende opdrachten. De kinderen hebben echt enorm veel dingen gedaan en geleerd. En wij ook!

- Karen Verschueren - Leerkracht 6de leerjaar

Kinderen springen rond barok schilderij in museumruimte

BAROK IN BEELD – BAROK IN WOORD  

De kinderen maken portretten van zichzelf en elkaar met één lijn en werken met houtskool en pastelkrijt. Telkens wordt een opdracht voorgesteld waarbinnen ze volledig hun eigen ding kunnen doen. ‘Tijdens een atelier maken ze -zoals Rubens deed voor zijn onderschilderingen- hun eigen verf met eigeel en kleurpigment’, zegt juf Karen. ‘Later schilderen ze daar dan mee op grote papieren. De leerlingen vinden dat echt supertof!’ 
 
Daarnaast wordt de symboliek van de kunstwerken uit de kapel en kerk gelinkt aan de eigen ervaringen van de kinderen. Ze laten hun fantasie de vrije loop en verzinnen verhalen bij de verschillende engelen. Ook dans komt aan bod – ze bewegen op muziek van onder andere Bach en Vivaldi.

BERICHTEN VAN TOEN, VAN NU 

In de week van het bezoek van het zesde leerjaar aan de Sint-Jacobskerk vinden restaurateurs in de kerk een luciferdoosje met een bericht uit 1941. Een paar dagen later wordt in de dakgoot van school Klavertjevier een fles gevonden met een boodschap uit 1930. Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding! Met als resultaat dat de leerlingen allemaal berichtjes schrijven over hoe ze de coronatijd beleven en deze in luciferdoosjes verstoppen in de kerk. Voor de komende generaties...

Uitgeknipte tekeningen van gezichten en letters
Patries Wichers

EREGASTEN 

Als afsluiter bezoeken de leerlingen samen met de kunstenaars de Sint-Jacobskerk en Keizerskapel waar ze zo lang rond gewerkt hebben. Ze brengen hun kunstwerken mee en krijgen de kans om hun creaties in de kerk te exposeren. ‘Voor de kinderen is dat natuurlijk geweldig. Het is echt een heel mooie tentoonstelling geworden. Ik denk dat ze voor altijd met andere ogen naar barok kijken!’ zegt Karen.