Hastière in open lucht

Een MUS-E project met 3 kunstenaars van Atelier Pica Pica, Ouverture vzw, cultuurcentrum Hastière en het bewonerscomité van Bois de Lens.
Domein Bois de Lens in Hastière

Dit project focust op de realisatie van collectieve kunstwerken in samenwerking met de permanente bewoners van een toeristisch domein in Hastière. Tijdens de zomer vestigen er zich drie beeldend kunstenaars van Atelier Pica Pica en ontwikkelen er participatieve kunstpraktijken.

Het domein bois de lens met collectieve kunstwerken

Interventies en ontmoetingen

De kunstenaars zijn geïnspireerd door deze plek en de mogelijkheden die ze biedt om interventies op te zetten. Elk project start vanuit een uitwisseling van ideeën en artistiek en technisch onderzoek. Vanuit deze dynamiek worden bewoners en beeldend kunstenaars geprikkeld om deel te nemen aan een groter project: hoe kunnen deze interventies de publieke ruimte meer leefbaar maken.

De artistieke interventies bevorderen ontmoetingen tussen mensen die samen leven in eenzelfde omgeving en dragen bij tot vriendschappelijke betrekkingen tussen buren. Ze halen sommige mensen uit hun isolement of verminderen mogelijke spanningen tussen verschillende generaties kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Bewoners schilderen een installatie

Zuurstof voor de hele wijk

Al vanaf het eerste project in 2013 krijgt de fierheid van de mensen over hun wijk een boost. Jongeren knappen de muren van de binnenplaats op en maken er een ontmoetingsplaats van voor de buurt. In de zomer van 2014 is het nieuwe plan voor de ruimtelijke ordening gebaseerd op de tekeningen van enkele buurtkinderen. In het voorjaar van 2015 maken diezelfde kinderen schilderijen op verschillende aanplakborden. De bewoners worden vervolgens gevraagd om er één te kiezen en het aan de voorgevel van hun huis tentoon te stellen. Ook wordt er een installatie aangebracht op de muur van het cultuurcentrum van Hastière. In de zomer van 2016 vindt er een artistieke interventie plaats die focust op het meubilair en waarbij er geëxperimenteerd wordt met technieken van stro en aarde.

Groepsportret

Atelier Pica Pica

Atelier Pica Pica is een multidisciplinaire groep kunstenaars wiens werk zowel schilderkunst, beeldhouwkunst als fotografie omvat. De groep bestaat uit Boris Magotteaux, Manuel Falcata en Jérome Degive.