DE AMBULANTEN

Een MUS-E project rond kunst & participatie in woonzorgcentrum Sint Monika in de Marollen in Brussel, met kunstenaars Rasa Alksnyte, Ann Weckx en Justine Maxelon en kunstencentrum BUDA (Kortrijk) en De Grote Post (Oostende).
Brussel

De kunstenaars werken gedurende een periode van drie jaar in Huize Sint Monika. Gaandeweg leren ze de bewoners en het zorgpersoneel beter kennen door deel uit te maken van de dagelijkse routines. Ze nemen deel aan de geplande groepsactiviteiten en initiëren zelf artistieke interventies. Hun praktijkervaring, reflecties en onderzoek zullen uitmonden in een TOOLBOX FOR CARE.

zwart wit foto van vrouwen die van de zon genieten

HELPENDE HANDEN

Door de eerste Covid-19 crisis in 2020 werden heel wat precaire situaties blootgelegd. De bewoners van woonzorgcentra zaten geïsoleerd, de zorgsector kwam handen te kort en heel wat kunstenaars zaten met de handen in het haar. Dat was de aanleiding voor Alksnyte, Weckx en Maxelon om op zoek te gaan naar een andere, inclusieve en zorgzame manier om met mensen om te gaan, over de grenzen van de cultuur- en zorgsector heen: ”zorg voor kunst en kunst voor zorg”. 

Sinds juni 2021 spenderen de kunstenaars maandelijks een volledige dag ten huize Sint Monika. Ze steken als vrijwilligers de handen uit de mouwen en helpen het zorgpersoneel en de senioren waar kan. Ze nemen actief deel aan de zorgverlening en creëren een vertrouwensband met de bewoners en het personeel. Vanuit deze persoonlijke ervaringen creëren de kunstenaars het project “De Ambulanten”* om het artistieke duurzaam te verankeren binnen de zorg.

*Ambulant betekent geen vaste werkplek hebben en in beweging zijn en wordt vaak gebruikt in de context van zorg en onderwijs. In beide gevallen gaat het om ondersteuning waar die nodig is.

een foto van een oudere vrouw die een knuffel vasthoudt

Wij vroegen ons af hoe wij als kunstenaars via kleine handelingen openingen konden creëren in contacten die anders verlopen omdat wij als kunstenaars een andere aanpak hebben.

- Ann

VERTRAGEN

Bij het betreden van Huize Sint Monika vertragen de kunstenaars. Ongedwongen nemen ze de nodige tijd om met mensen te praten en verbinding te zoeken. Met wol en haakpennen rijgen ze gesprekken aaneen. Spontaan ontstaan er haakwerken die sporen dragen van het gedeelde moment.

postkaart met borduursels

TOOLBOX FOR CARE

Over een periode van drie jaar wil MUS-E samen met de kunstenaars een “toolbox for care” ontwikkelen. Dit werkinstrument reikt een kader aan voor het implementeren van kunst in de zorgsector. Het bevat heel wat informatie en praktische tips voor zowel kunstenaars die in de zorg willen werken als voor medewerkers en bewoners van woonzorgcentra.  

Hoe start je een artistiek project op in een woonzorgcentrum? Hoe maak je kennis met de ‘nieuwe’ werkplek? Hoe ga je om met het verlies van taal of het geheugen? Hoe kunnen kunstenaars en zorgverleners elkaar ondersteunen? Hoe ga je om met je eigen emotionele betrokkenheid? Hoe kunnen deze ervaringen een kunstenaarspraktijk beïnvloeden? 

Deze toolbox zal gebruikt worden door kunstenaars, kunstenorganisaties en woonzorgcentra om prikkelende, artistieke en zorgzame samenwerkingen aan te gaan.

Dankzij het werk dat we verrichten voelen we ons nuttig en waardevol en bewijzen we dat kunstenaars dankzij hun verbeeldingskracht een meerwaarde kunnen leveren aan de zorgsector.

- Rasa

 

 

Download een verslag over De Ambulanten als PDF

tafel met verschillende naaimaterialen en papieren