DE AMBULANTEN
De kunstenaars werkten gedurende een periode van drie jaar in woonzorgcentrum Huize Sint-Monika. Daar brachten ze tijd door met de bewoners en hun omgeving en namen ze deel aan groepsactiviteiten. Ze organiseerden intergenerationele ateliers in samenwerking met andere kunstenaars en brachten kinderen en kunststudenten naar het woonzorgcentrum. Ze initieerden kleine, artistieke interventies “small gestures of care” tussen en met de bewoners en mensen van buitenaf.
HELPENDE HANDEN
“To be present where hands are needed, we care through and with what we do”
Door de eerste Covid-19 crisis in 2020 werden heel wat precaire situaties blootgelegd. De bewoners van woonzorgcentra zaten geïsoleerd, de zorgsector kwam handen te kort en heel wat kunstenaars zaten met de handen in het haar. Dat was de aanleiding voor Alksnyte, Weckx en Maxelon om op zoek te gaan, over de grenzen van de cultuur- en zorgsector heen: “zorg voor kunst voor zorg”.
Sinds juni 2021 spendeerden de kunstenaars maandelijks een volledige dag ten huize Sint-Monika. Ze staken als vrijwilligers de handen uit de mouwen en hielpen waar hulp nodig was. Vanuit die ervaringen en observaties begonnen zij in mei 2022 met een subsidie uit het Impulsfonds Brussel aan een artistiek onderzoek in Sint-Monika en ontwikkelden ter plekke met en tussen de mensen hun “small gestures of care”; kunst als middel tot verbinding en niet als doel op zich.
*Ambulant betekent geen vaste werkplek hebben en in beweging zijn en wordt vaak gebruikt in de context van zorg en onderwijs. In beide gevallen gaat het om ondersteuning waar die nodig is.
Wij vroegen ons af hoe wij als kunstenaars via kleine handelingen openingen konden creëren in contacten die anders verlopen omdat wij als kunstenaars een andere aanpak hebben.
- Ann Weckx
VERTRAGEN
De ambulanten kozen om te werken met materialen, gekregen van en herkenbaar voor bewoners van woonzorgcentra en andere ouderen. De kunstenaars besloten om alles met de hand te maken. Handwerk vertraagt de tijd. Hun fragiele handwerk wordt de artistieke vertaling van hun ontmoetingen, belevingen en alle gesprokkelde verhalen in Sint-Monika.
TOOLBOX FOR CARE
Eind april 2025 zullen al hun ervaringen, reflecties, onderzoek én de artistieke vertaling hiervan uitmonden in een presentatie van hun TOOLBOX FOR CARE. Deze toolbox zal eerst getoond worden bij hun partner in de zorg, Huize Sint-Monika om daarna op reis te gaan in Vlaanderen, waar zij zowel in cultuurhuizen als in zorgomgevingen kan opgesteld en gebruikt worden. En op die manier de brug kan slaan tussen kunst en zorg.
Dankzij het werk dat we verrichten voelen we ons nuttig en waardevol en bewijzen we dat kunstenaars dankzij hun verbeeldingskracht een meerwaarde kunnen leveren aan de zorgsector.
- Rasa Alksnyte