STATION TO STATION #4 > 6

Een verzameling aan artistieke trajecten waarbij MUS-E kunstenaars werken rond het thema STATION TO STATION. Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe?
In samenwerking met EUROPALIA.
België

Vervolg van trajecten georganiseerd binnen het festival EUROPALIA TRAINS & TRACKS. MUS-E Belgium realiseert onder de noemer STATION TO STATION twintig trajecten verspreid over het hele land. Elk traject bestaat uit een tiental ateliers, en vertrekt steeds vanuit de eigenheid van de begeleidende kunstenaar(s), de specifieke lokale realiteit en de betrokken partners. Zo’n 400 kinderen en jongeren worden op een kunstzinnig spoor gezet om samen met kunstenaars te werken rond het thema.

arrangement de chaises et de pneus de voiture, certains jeunes s'assoient sur les chaise.

DIESELNATION #1

Theatermakers/dansers Ruben Mardulier en Michiel Deprez werken gedurende 8 ateliers met een tiental OKAN-jongeren. Ze kijken eerst naar de geestige performance ‘Dieselnation’ van Marduler & Deprez op de speelplaats, en gaan daarna zelf aan de slag. Thema’s als onderweg zijn, zoeken naar je plek in de wereld en leren samenleven staan centraal tijdens het creatieproces. Het theatertraject zal uiteindelijk resulteren in een beeldend en sereen toonmoment voor andere OKANNERS en leerkrachten.

Een samenwerking met de OKAN-afdeling van de school Petrus & Paulus West in Oostende en De Grote Post.

Les enfants peignent ensemble un grand tableau coloré

STRAAT IN BEELD #2

Kunstenaar Jan Gordts werkt gedurende zes weken elke dinsdag samen met een groep kinderen uit het 4de leerjaar. Samen filosoferen ze over reizen met het openbaar vervoer en trekken ze de straten in om detailtekeningen te maken. Gaande van auto’s, brievenbussen, huisnummers, bus-en metrolijnen, logo’s en verkeersborden tot bloemen, bomen en ijsjes. Deze vormen de basis voor een groot collectief schilderij waarin al hun geobserveerde straatdetails kleurrijk samenkomen. Het schilderij wordt bij afloop tentoongesteld in de vitrine van GC De Rinck die uitgeeft op de Kapittelstraat in Anderlecht.

Een samenwerking met GC De Rinck, Basisschool Veeweide, Brede School Hartje Anderlecht en Cultuurkuur.

groupe d'enfants agitant des bâtons et des rubans dans le hall d'entrée de la gare centrale d'Anvers.

DOOR HET TREINVENSTER #3

Leerlingen van het vijfde leerjaar en de derde kleuterklas werken samen met kunstenaar Patries Wichers aan het onderweg zijn met de trein: in de verbeelding maar ook in realiteit. Op vrijdag 11 maart maakten ze samen een treinreis van Antwerpen naar Mechelen. Onderweg namen ze foto’s van de landschappen die ze doorkruisten. Bij aankomst in Mechelen gingen de kinderen op zoek naar miniatuurlandschappen en treinen in het Speelgoedmuseum. Het gemaakte materiaal zullen ze nadien samen met een groep senioren verwerken tot collages. Op de terugreis realiseerden ze een kleine flashmob 'sporen in de lucht’ -op hun zelfgemaakte soundTRACKS- in het Centraal Station te Antwerpen.

Een samenwerking met Basisschool Het Atelier en Dienstencentrum De Olijftak.