Justice in Motion
Met de eigen expo Justice in Motion gaan jongeren in dialoog met de tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid in het Museum Hof van Busleyden. Door reflectie en experiment plaatsen ze het thema 'rechtvaardigheid' binnen een hedendaagse context.
Roep om Rechtvaardigheid
Naar aanleiding van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. biedt het museum Hof van Busleyden gedurende 3 maanden onderdak aan Roep om Rechtvaardigheid. Deze tentoonstelling zoemt in op de functie en de verbeelding van de rechterlijke macht in de samenleving. Aan de hand van verschillende prestigieuze topwerken worden recht, rechtspraak en rechtvaardigheid in de 15e, 16e en 17e eeuw gevisualiseerd.
Op vraag de educatieve dienst van het museum werken MUS-E kunstenaars Sophie Vanhomwegen, Rebecca Lenaerts, Raisa Vandamme, Tom Goris en praktisch filosoof Jan Knops een traject uit met scholieren van het 5e middelbaar van het Atheneneum Busleyden - Campus Pitzemburg. Samen reflecteren ze over het thema rechtvaardigheid en geven er artistiek vorm aan in hun eigen expo 'Justice in Motion'. Deze is eveneens te zien in het museum en omvat videoproducties, teksten, fotografie en installaties. Ze kan opgevat worden als een prelude op Roep om Rechtvaardigheid vanuit een actueel perspectief.
Wat is de roep om rechtvaardigheid?
Wat heb ik hiermee te maken?
Eline, 16 jaar
Justice in Motion in beeld, geluid en woord
In de inkomhal van de expo bots je meteen op het drieluik Drie Martelaars, een digitale foto-installatie. Drie Martelaars is een studie over de gelijkenis tussen selfies en de manier waarop martelaars uit schilderijen van Roep om Rechtvaardigheid worden afgebeeld.
Verderop in de Spiegelzaal vind je De Schreeuw, een installatie van 12 fotoportretten. In de portretten staan houding en theatraliteit centraal.
In de Grote Zaal worden de 5 video's Frozen Moments getoond. Het zijn interpretaties van schilderijen uit Roep om Rechtvaardigheid. Je vindt er ook de video-installaties Visible/Invisible en Schreeuw om Rechtvaardigheid.
Op een lange tafel zie 10 fotoprints, een portretreeks die klassieke composities uit schilderijen van Roep om Rechtvaardigheid in een alledaags, stedelijk decor plaatst. Je kan er ook gesprekken lezen tussen jongeren en filosoof Jan Knops in de publicatie 'Bespiegelingen'.
Tenslotte toont Justice in Motion nog 2 audio-installaties. Er zijn de haiku’s rond rechtvaardigheid en de personages uit Roep om Rechtvaardigheid die hun gedachten uitspreken. Deze en andere audiofragmenten zijn eveneens te beluisteren op het YouTube kanaal Justice in Motion.
Begeleidingsmap en begeleide bezoeken
In het kader van beide tentoonstellingen stelt MUS-E Belgium een uitgebreide begeleidingsmap samen. Hierin worden scholieren uitgenodigd om na te denken over rechtvaardigheid, om kunstwerken uit de 16e en 17e eeuw te verbinden met een hedendaagse interpretatie ervan of om in dialoog te gaan met artistieke resultaten van andere jongeren. In combinatie met de begeleidingsmap organiseert MUS-E Belgium op afspraak begeleide bezoeken aan de tentoonstellingen. Een betrokken kunstenaar maakt van het bezoek een actieve kunstbeleving.
We leven in turbulente tijden. Alles lijkt aan verandering onderhevig te zijn. Dat is boeiend, maar kan ook bedreigend zijn. Hoe reageren we als individu en als samenleving op deze ontwikkelingen? Hoe past de democratie zich aan het nieuwe tijdsgewricht aan?
Intro begeleidingsmap