Karavane 1060

Een multidisciplinair MUS-E project van en met Ruben Vandersteen in samenwerking met kunstenaars Raïsa Vandamme, Linus Haertjens, Samuel Hus, Walid Boho, de gemeente Sint-Gillis, Collectif Baya en Lasso. Met de steun van VGC Stedelijk Beleid Bruss-it en Duurzaam Wijkcontract Parvis Morichar.
Sint-Gillis

Karavane 1060 is een artistieke residentie in de publieke ruimte en doet dienst als een gratis en multidisciplinair atelier voor de talenten en wensen van alle jongeren uit de buurt van het Moricharplein in St-Gillis.

Enfants et jeunes réunis pour une caravane vert clair

Karavane 1060 kan nog het best samengevat worden als een artistieke residentie in de publieke ruimte. Het project bestaat al enkele jaren in Brussel en krijgt een andere invulling telkens de Karavane naar een nieuwe locatie verhuist.

Sinds april 2017 staat de Karavane op het Morichardplein in Sint-Gillis. Ze blijft er staan tot oktober 2018. Op woensdagnamiddagen versieren jongeren de Karavane en bouwen er tijdelijke objecten zoals een graffitimuur, pingpongtafel, studeerhoek of skateramp. Ze organiseren hun ateliers voor een groot deel zelf. 

Karavane 1060 is een creatieplek in de publieke ruimte en heeft als doel om de individuele creativiteit van jongeren te prikkelen en om tot collectieve creaties te komen. Het plein is daarbij de werkruimte, het canvas, de inspiratiebron.

Tienerwerker Ruben Vandersteen

Travailler ensemble devant la caravane

Karavane 1060 werkt zonder specifieke einddoelen. Ze staat 100% ten dienste van de lokale jeugd. Een aantal krijtlijnen ligt natuurlijk op voorhand vast. Zo wil Karavane een maatschappelijk experiment zijn. En jongeren laten kennis maken met verschillende soorten gereedschap zodat ze zelf leren hoe iets te bouwen. Jongeren moeten kansen krijgen om artistieke en creatieve vaardigheden te ontwikkelen en te etaleren. Het plein rond de Karavane is in die zin een wit doek waar men loos op mag gaan.

Un garçon et une fille dessinent avec un marqueur sur un tableau

Buiten een culturele uitwisseling, het delen van mijn artistieke leefwereld en het opnemen van de buurtsfeer van het Moricharplein wil ik als schilder de jongeren die ik hier leer kennen het genot van portretkunst en waarneming laten beleven zonder dat ze enige technische opleiding nodig hebben. Ik probeer dus ‘tools’ uit te bouwen waarmee men kan waarnemen zonder de gebruikelijke regeltjes van perspectief en proporties te moeten leren of toepassen.

Kunstenaar Linus Haertjens