MUS-E ZOMERT

Een MUS-E project onder leiding van kunstenaars Soetkin De Mey, Leen Dewilde, Jan Gordts, Jeroen Smets, Sophie Vanhomwegen, Willem Vermeersch, Marianne Verwilghen, Patries Wichers en Franziska Windisc tijdens de zomer 2020. In samenwerking met de gemeente Anderlecht, Sint-Gillis, Koekelberg, Vorst, Schaarbeek en Molenbeek.
Brussel

Tijdens de zomer 2020 zat MUS-E niet stil. Elf kunstenaars gingen aan de slag op verschillende speelpleinen, opvangplekken, zomerscholen, kunstencentra en het festival Park Poétik. In totaal vonden 19 vijfdaagse trajecten plaats: creëren, experimenteren, improviseren en plezier waren telkens een rode draad. Spelenderwijs maken kinderen kennis met allerlei kunstdisciplines. 

Jongetje tuimelt naast een krijttekening op speelplaats
Paulina de Vleeschouwer

covid-19 

Met een hoge nood aan meer kwalitatieve opvang tijdens de coronacrisis verveelvoudigde MUS-E haar zomers aanbod aan creatief plezier. Als een kameleon pasten we ons aan en veroverden we nieuwe contexten – meestal op plekken waar minder op kunst(beleving) wordt ingezet. In totaal gingen we aan de slag met 240 kinderen – tussen 3 en 12 jaar – en een 40-tal monitoren. Er werd multidisciplinair gewerkt waardoor elk kind wel iets van zijn gading vindt.  
 

MUS-E gaf de beste ateliers deze zomer op Speelplein DoReMi. Wat fijn dat jullie zo op de kinderen inspelen en gepaste kunstactiviteiten aanbieden. De monitoren leren op deze manier ook nieuwe methodieken. 

- Nisrine, hoofdmonitor speelplein DoReMi

Kinderen rennen op speelplaats in zomerkleren
Patries Wichers

IMPULS 

Er wordt niet vertrokken vanuit een vooropgesteld plan, wel vanuit diverse inspiratiebronnen en materialen. De kinderen verkennen samen met de kunstenaars wat ze graag willen doen. Dit wordt vervolgens ingevuld met wasco, beweging, krijt, verf of geluid en beweging. De kunstenaars zorgen voor afwisselende opdrachten en pikken in op de spontane ideeën van de kinderen. Wanneer hun aandacht valt op omringende materialen - Legoblokken, gymnastiektoestellen, springkastelen en kamishibais – krijgen deze als vanzelf een plaats in het creatieproces.  
 

Wat ik het leukste vond? Alles vond ik het leukste want we maakten mooie dingen, en soms was het grappig en we mochten op de ukulele spelen.

- Kind, 7 jaar 
 

VERBINDINGEN 

Verschillende creaties verhuizen, vervormen en verbinden de zomerstages met elkaar. Het liedje ‘BLUB’, gemaakt in GC Pianofabriek tijdens de eerste week, wordt de hele zomer gezongen op andere speelpleinen. De instrumenten die in GBS De Knipoog tot stand komen, transformeren tot een nieuwe muzikale sculptuur elders.

Kinderen maken tekeningen met krijt
Paulina de Vleeschouwer

Mijn kind vertelt elke dag bij thuiskomst honderduit over wat hij heeft gedaan. Fijn om te zien dat jullie met zelfsturingsmethodieken werken waarbij het kind bepaalt waar het project naar toe gaat.

- Een ouder tijdens toonmoment in GC Pianofabriek 

In GC Pianofabriek – Sint-Gillis, De Walter - Anderlecht, IBO KIK - Anderlecht, GBS De Vijvers - Anderlecht, GBS Veeweide - Anderlecht, GBS Doremi - Anderlecht, GBS De Goede Lucht - Anderlecht, GBS De Knipoog - Sint-Jans-Molenbeek, GBS De Regenboog - Sint-Jans-Molenbeek, GBS Paviljoen-Schaarbeek, GO! Unesco - Koekelberg en het festival Park Poetik - Vorst.